16174415_10154956238472065_182718231615360767_njpg

Onze maatschappij verandert op het moment zo snel dat we dit eigenlijk niet kunnen bijhouden, mede door de technologische ontwikkelingen. Dat betekent dus ook dat elke nieuwe wet/regel alweer verouderd is tegen de tijd dat hij ingevoerd wordt. Daarom zouden we een beetje anders moeten gaan denken. Maak een plan, idee of oplossing, schrijf hem op maximaal 1 A4'tje, niet gedetailleerd gaan uitwerken en vooral geen kant-en-klaarplan. Hiermee ga je gewoon aan de slag. Werkt het niet, bedenk je iets nieuws. Werkt het niet meer, schaf je het af. Zet wetten en regels in de Nooit Af-modus(Permanent Bèta) want onze maatschappij is ook nooit af.

Bron van inspiratie en leestip: Nooit Af van Erwin Witteveen en Martijn Aslander

Gratis te downloaden, dat is leuk!  Op dezelfde site vind je ook Easycratie, eveneens een aanrader.

 

Durfhuis vindt Nooit Af een leuk principe en daarom doen we daar iets mee. Eerst speerpunt is de participatiewet omvormen tot iets dat wel werkbaar is en waar niet zoveel mensen doodongelukkig van worden. Het is vreemd dat je niet mag participeren van de participatiewet als je een uitkering hebt.

In 2016 verscheen de film I, Daniel Blake, een verhaal over een werkloze timmerman in Engeland die na een hartaanval niet meer in staat was z'n brood te verdienen. Hij belandt in de Kafka-bureaucratie van de uitkeringsinstantie. Een Engelse film maar voor velen in Nederland de treurnis der herkenning. Dit moeten we toch niet willen. Klik op de onderstaande foto om naar de trailer van de film te gaan.

15391482_10206172102542077_4530975077867274184_ojpg

 

De hoge werkloosheidscijfers zijn niet de schuld van de werkloze maar hij krijgt die schuld wel in de schoenen geschoven. Totaal onnodig. Accepteer dat we te weinig betaald werk hebben voor iedereen en bedenk een andere oplossing om deze mensen toch de kans te geven iets zinnigs te kunnen doen. De geluiden om de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen klinken steeds luider. Op dit moment is er nog te weinig draagvlak voor in zowel de maatschappij als de politiek. Sociaal Links krijst dat het OBI de rijken faciliteert en Liberaal Rechts brult dat werken moeten lonen.

 

Werk moet lonen. Doet het dat in het huidige systeem? Nee, de bureaucratie staat in de weg. Als het OBI nog niet kan, wat dan wel?

Wij denken dat we een oplossing hebben: het voorwaardelijk garantie inkomen.

'Zet de juiste mensen bij elkaar en het gaat vanzelf vliegen. En, heel belangrijk: geef mensen de ruimte om te klooien. Ik creëer graag plekken waar mensen samen dingen kunnen uitproberen.  Het belang van klooien wordt sterk onderschat. Het is cruciaal voor innovatie. Maar dan moet er wel ruimte voor zijn." Aldus Martijn Aslander . Ruimte om te klooien overal in Nederland scheppen is een van de missies van het Durfhuis,  niet in de laatste plaats omdat we in Uganda al bewezen hebben dat het werkt.