Alternatief met 20.000 euro.

Status Permanent Bèta

 

Inleiding
De samenleving is nooit af. Het is daarom vanzelfsprekend dat een plan om systemen in de samenleving te verbeteren, de manier waarop dingen georganiseerd dan wel georganizonderd kunnen worden, nooit af is

Nooit af dus: 20.000 euro belastingvrije voet

Het Durfplan is best leuk en we vinden het nog steeds een goed idee maar er is wel een manco in het hele verhaal: de toeslagen. Huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget etc. Zodra het bruto jaarinkomen omhoog gaat, worden de toeslagen verlaagd. Daardoor zit de armoedeval in de toeslagen en niet in wat je netto verdient. Dan is er nog het feestje dat hypotheekrenteaftrek heet. Hoe hoger je hypotheek, hoe voordeliger. Het toeslagenstelsel, HRA en andere aftrekposten, het is duur en nodigt uit tot gesjoemel met de belastingen. Dat is niet wenselijk vanwege het feit dat er een flink aantal collectieve volksvoorzieningen betaald moeten worden zoals de infrastructuur en fatsoenlijk zorg voor iedereen. 

20.000 euro belastingvrije voet. Pas boven dit bedrag ga je belasting betalen, bijvoorbeeld 30% tot een inkomen van 50.000 euro bruto per jaar en daarboven een percentage van bijvoorbeeld 40%. Zit je inkomen onder de 20.000 euro bruto, krijg je de aanvulling van de belastingdienst. Daar staat tegenover dat de toeslagen afgeschaft worden, evenals de HRA en alle andere aftrekposten. 

De voordelen: 

Ons belastingstelsel wordt een stuk eenvoudiger en daarmee minder duur in de uitvoering. Door de vereenvoudiging is er meer transparantie waardoor gesjoemel en ontduiking een stuk moeilijker wordt. Het complete uitkeringsstelsel kan afgeschaft worden, de daarmee samenhangende werklozenindustrie dus ook. Dat is echt goed nieuws! Scheelt toch al gauw zo'n 7 miljard aan weggegooid re-integratiegeld. Afschaffing van de HRA, nog eens een besparing van 14 miljard. Om van de andere aftrekposten en de toeslagen nog maar te zwijgen. samen met de kostenbesparing op de 23 afgeschafte uitkeringen en AOW zouden de kosten van 20.000 euro belastingvrije voet toch wel gedekt moeten zijn. 


Waarom 20.000 euro? 

Dat bedrag is gebaseerd op wat een alleenstaande met een fulltime participatiewetuitkering per jaar kost. Huur per maand 700 euro. De uitkering komt op ongeveer 15.000 euro bruto per jaar en de toeslagen, huur- en zorgtoeslag kosten ook nog eens 5000 euro per jaar. Uiteraard zijn dit afgeronde bedragen. Tevens is 20.000 euro het bruto bedrag van één fte wettelijk minimumloon. 

Bovenstaande oplossing lijkt ons ook een win-win-win waarbij er voor iedereen ruimte is om te klooien, te ontdekken en nieuwe werkgelegenheid te creëren. 

Je moet het alleen maar durven...